Сн.: Агенция Митници

80 килограмова месингова камбана от потъналия параход „Родина“ са извадили водолази от клуб „Приятели на морето“.

Плавателният съд е най-големия български кораб до Втората световна война, потънал е преди 77 години попадайки на мина край Созопол, пише БНР.

Останките му са добре запазени и лежат на близо 40 метра дълбочина, на 6 км от нос Куракя.

Камбаната е видяна от водолазите при гмуркане в края на септември, сподели едни от тях Стоян Димитров.

„Камбаната на едни кораб е душата на кораба и винаги е някакво предизвикателство да бъде извадена. В момента, в който я видяхме първоначално не повярвахме на очите си. Тя беше под една греда, усукана с рибарски мрежи на носовата част, легнала на палубата до самия десен борд, обърната с отвора към носа. Тя беше заедно със стоманената си стойка, но без език.“, споделя водолазът.

Той разказа още, че след като се връщат в Бургас са отправили запитване до съответните институции дали камбаната може да бъде извадена, за да бъде изложена на обществено място.

Отговорът от Института по подводна археология е, че тя не е археологическа ценност /не е от преди 100 години/ и може да бъде извадена от дъното, даже е препоръчително, за да не бъде взета от недобросъвестни гмуркачи, които могат да я предадат за скрап.

От клуб „Приятели на морето“ ще подарят камбаната на „Родина“ на Бургас. Най – вероятно тя ще бъде изложена край Морското казино, като в момента заедно с Общината се обсъжда най – подходящото място. Водолазите апелират който може да помогне със схеми, чертежи, снимки на товарния параход, за да се види точно как е била монтирана, като това ще помогне тя да бъде експонирана по най – подходящия начин.

Maritime.bg – България

Водолази извадиха камбаната на потъналия параход „Родина“
Source: Maritime.bg