България отново е готова да разгледа възможността да приеме втората линия на газопровода „Турски поток“, но Русия ще продължи тръбата към Европа само ако получи железни гаранции от Европейската комисия, че проектът няма да бъде провален, заяви днес на пресконференция руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС и БТА.

Той отбеляза, че засега се строи само първата линия на тръбопровода – непосредствено към Турция. Втората линия ще се строи само ако получим железни гаранции от Европейската комисия, че „няма да ни извърти същия номер, както стана по отношение на България с „Южен поток“, каза Лавров.

Ще бъдем готови за всякакъв вариант, но такъв, който е гарантиран сто процента от Европейската комисия, който няма да бъде провален, посочи Лавров.

Проектът „Турски поток“ предвижда да се построи газопровод през Черно море до европейската част на Турция и след това до границата с Гърция. Морската част ще бъде с дължина 910 км, а сухопътната по турска територия – 180 километра. Общата стойност на проекта се оценява на 6 милиарда долара.

Този проект замени „Южен поток“, който трябваше да минава през България. Русия се отказа от него в края на 2014 г. заради позицията на ЕС, припомня ТАСС.

Maritime.bg – Свят

България е готова да приеме втората линия на „Турски поток
Source: Maritime.bg